Bolha a kertben és a lakáson belül is előfordulhat, az egyik leggyakoribb élősködő pedig nemcsak kedvenceinkre, de ránk is veszélyes lehet. Miután felfedeztünk, hogy a bolha a kertben és otthonunkban is jelen van, ideje kiirtani! Ehhez nyújtunk most egy kis segítséget!

A bolhatelep felkutatása

Miután észleltük a bolhák jelenlétét, fontos feladat annak a helynek a megtalálása, ahol a bolhák a kertben megtelepedtek. Ennek a forrásnak a felszámolásával biztosítható ugyanis, hogy a bolhák eltűnjenek a lakásból is. De mégis merre keresgéljük ezeket az apró rovarokat?

Telephelyük feltérképezése egyszerűen megoldható, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a bolhák a nyirkos-árnyékos helyeket kedvelik, tehát a levelekkel, bokrokkal tarkított területeken, a fák törzsén, de akár a terasz alatti részeken is előfordulhatnak. Olyan helyek ezek, ahol a kutya is gyakran megfordul és egészen biztosan beléjük botlik.

Kis méretüknél fogva meglehetősen nehéz őket észrevenni, így a felismerésükhöz nyújtunk még egy kis segítséget. Ha már tudjuk, merre helyezkedhet el bolha a kertben, vegyünk magunkhoz egy elemlámpát és egy fehér zoknit. A fehér zoknit viselve lépkedjünk végig a gyanús területeken, majd a zokni talpát világítsuk át az elemlámpával. Apró, fekete pöttyök díszelegnek rajta? Azok bizony bolhák! Gratulálunk, máris megvan, hol él a bolha a kertben!

Bolhairtás házi módszerekkel

Számos bolhairtó elérhető a boltokban, ezek azonban többnyire vegyszereket tartalmaznak, amelyek mind az állatokra, mind pedig az emberekre veszélyesek lehetnek. Érdemes ezért inkább természetes megoldásokhoz folyamodni.

Fokhagyma bolha ellen is

Az egyik leghatásosabb natúr szer annak érdekében, hogy ne legyenek bolhák a kertben, a fokhagyma spray. A recept nagyon egyszerű, csupán néhány gerezd fokhagymára, némi vízre és egy kis folyékony szappanra lesz szükség hozzá. Az összetört fokhagymagerezdek 6 órás vízben történő áztatását követően a keverékhez már csak egy kis folyékony szappan kell, és mehet is az elegy a flakonba! Fújjuk a fertőzött helyekre és a bolháknak garantáltan, rövid időn belül vége lesz!

Almaborecetes keverék

Szintén szórófejjel ellátott flakonba érdemes önteni almaborecet és víz 1:1 arányú keverékét, majd a bolhák által birtokolt helyre fújni. Nem fogják szeretni!

Csapda folyékony mosogatószerből

Az előbbinél is egyszerűbb megoldás, hogy egy kis tálba folyékony mosogatószert helyezünk és megvilágítjuk egy elemlámpával. A bolhákat vonzza az erős fény, így önként és dalolva a mosogatószerbe ugrálnak majd. Volt-nincs bolha a kertben!

A mindentudó rovarirtó: a kovaföld

A kovaföldet megkövült tengeri állatok maradványai alkotják, amely kiváló, természetes rovarirtó szer. Működési elve a következő: a kovaföld erős nedvszívó képességének hála az élősködők testéből kivonja a vizet, elpusztítva ezzel őket. Egyszerűen csak a bolhával borított helyre kell tenni és várni a hatást. Fontos, hogy minden esetben étkezési kovaföldet használjunk, ez ugyanis nem veszélyes a háziállatokra akkor sem, ha esetleg megkóstolnák!

Bolhairtás házi kedvenceknél

Ha a bolha már a kertben van, biztosan megfertőzte a kutyát és a macskát is, ezért az állatok bolháktól való megszabadításáról sem szabad megfeledkezni. Szerencsére ma erre már számos módszer létezik: bolha elleni sampon, bolhanyakörv, különböző cseppek vagy tabletta. Az állat tulajdonságainak és a személyes igényeknek megfelelően érdemes kiválasztani a megfelelőt.

Az elmaradhatatlan nagytakarítás

Ha a bolhákkal már (remélhetőleg) sikerült leszámolni, érdemes egy óriási takarítással megkoronázni a történetet. A lakás kitakarítása során a legapróbb zugok, a kanapé, a szőnyegek és a fotelek alapos kiporszívózása elengedhetetlen. A különböző textíliákat, ágyneműket, törölközőket és egyéb szöveteket pedig ki kell mosni 60°-on. Ha van rá lehetőségünk, a függönyöket is fertőtlenítsük gőztisztító segítségével!

Láthatjuk, hogy számos módon orvosolható a probléma házi módszerekkel is, ha a bolha a kertben van. Az irtás után kerüljön sor kedvenceink kezelésére és egy mindenre kiterjedő nagytakarításra is!