Férgesség még a legtisztább körülmények között tartott kutyák körében is előfordul. Ez az állapot az emberre is veszélyes, ezért bizonyos időközönként a féreghajtás kutyáknál kiemelten fontos feladata minden gazdinak. Nézzük meg, milyen paraziták okozhatják a férgességet és mit tehetünk ellenük!

Ezek az élősködők fordulnak elő leggyakrabban

Általában a kutyák szervezetébe a galandféreg vagy a fonalféreg jut be. Míg a galandféreg köztigazdája a bolha, tehát általa kerülnek a lárvák a kutya szervezetébe, a fonalféregnek nincs szüksége közreműködőre. Lárva állapotától kifejlett formájáig boldogan elél a kutyus bélrendszerében, miközben persze lerakja lárváit.

A féreglárvákat sajnos bárhol össze tudja szedni kedvencünk. Fertőzött állat elfogyasztásával, a föld ásása során, de akár egy kiadós séta közben is megbetegedhet az eb. Rövid idő elteltével pedig máris számos tünetre lehetünk figyelmesek.

Ezek a férgesség tünetei

Féreghajtás kutyáknál megelőzés gyanánt is történhet, de az alábbi tünetek észlelésekor mindenképpen érdemes sort keríteni rá. Kiemelendő, hogy a legtöbb tünet már súlyos állapotról árulkodik és a féreghajtás kutyáknál azonnali cselekvést követel.

A tünetek tehát:

  • hasmenés, puffadás,
  • hányás,
  • ezekből következően testsúlycsökkenés,
  • levertség, gyengeség és fakó szőrzet,
  • fenék húzása a földön, “szánkázás”,
  • férgek ürülése a székletben.

A kölyökkutyákra az említett szimptómák megjelenése különösen veszélyes, esetükben akár végzetes is lehet a kutya férgesség. A féreghajtás kutyáknál legtöbbször az oltással egy időben történik meg, így megelőzhető a súlyosabb tünetek kialakulása.

Ekkor történjen meg a féreghajtás kutyáknál

A féreghajtás kutyáknál gyakorisága az állat életkorától függ. A kiskutyák akár születésüktől fogva is lehetnek férgesek, a fertőződés pedig akár hasmenéshez vagy bélsárrekedéshez is vezethet, ami pedig halált okozhat. Ezért nagyon fontos, hogy a féreghajtás kutyáknál 3 hónapos koruktól kéthetente történjen meg, 6 hónapos koruktól pedig 4 hetente erre szolgáló, kölyökkutyáknak szánt féregtelenítő paszta segítségével. Ha a székletében férgekre leszünk figyelmesek, a féreghajtás megismétlése szükséges.

Felnőtt kutyáknál már ritkábban, évente egyszer elegendő, ha megtörténik. Erre a legtöbbször az éves veszettség elleni oltás alkalmával keríthetünk sort. Ha azonban kedvencünk előszeretettel fogyaszt egereket, pockokat vagy patkányokat, 3 havonta nem árt megismételni a műveletet.

Néhány szó a szívférgességről

Léteznek olyan készítmények, amelyek segítségével a féreghajtás kutyáknál a szívférgesség kezelésével együtt oldható meg. A szívférgesség elleni védekezés megkezdését azonban nem szabad pontos diagnózis nélkül, önállóan elkezdeni. A szívférgek kihajtása csakis fokozatosan, állatorvosi felügyelet mellett történhet meg. A túl gyors eljárás ugyanis érelzáródáshoz, ennek következményeként pedig halálhoz vezethet.

A szimpla féreghajtás a gazdik által is elvégezhető a bolha- és kullancsok, valamint egyéb élősködők elleni védekezéssel együtt. Fontos, hogy minden esetben figyelmesen olvassuk el a termékek használati útmutatóját és a megfelelő dózisban alkalmazzuk azokat.

Rendszeres parazitamentesítés az egészség érdekében

Most már tudjuk, mennyire fontos, hogy rendszeresen és körültekintően végezzünk parazintamentesítést és gondoskodjunk az élősködők elleni védelemről. A féreghajtás kutyáknál történjen meg néhány havonta, a szúnyogok megjelenésekor pedig a szívférgesség ellen is érdemes védekezni. A bolhákkal és kullancsokkal szemben egész évben fel kell vértezni a kutyát. A kedvencünk számára ajánlott készítményekről és a megfelelő dózisról mindenképpen kérjük ki az állatorvos véleményét!

Ezekre nemcsak a kutyák egészsége érdekében, de a környezet biztonsága miatt is érdemes sort keríteni, hiszen ránk, emberekre is veszélyesek a férgek. Gondoskodjunk tehát a megfelelő féreghajtásról és élősködők elleni védekezésről rendszeresen minden házikedvenc esetén!