A kutyabolha tünetei és kezelése

A kutyabolha tünetei és kezelése

A kutyabolha az egyik legkellemetlenebb élősködő, amely sajnos igen gyakran nehezíti meg kedvenceink életét. Jelen cikkünkben utánajárunk, mi a kutyabolha jellemzője, mikor gyanakodhatunk fertőződésre, valamint arra is,  hogy hogyan védhetjük meg ellene a kutyust!

Ami a kutyabolháról tudni érdemes

A bolha egy szárnnyal nem, ám erőteljes ugrólábakkal rendelkező, apró rovar, amelynek színe a világosbarnától a sötétbarnáig terjed, mérete pedig 1 és 4 mm között mozog. A kutyák szempontjából a szúró-szívó szájszervük a legjelentősebb, amellyel vérszívásra képesek. A kutyabolha mellett létezik macskabolha, csirkebolha, emberbolha és sünbolha is sok más egyéb fajta mellett. 

A bolhák rendkívül gyorsan szaporodnak. Egy kifejlett nőstény a gazdatestet rögtön megtámadja és szívni kezdi a vérét, 2 napon belül pedig már le is rakja petéit. Ezekből pedig csupán 2-4 hét elteltével felnőtt kutyabolha lesz, amely ugyancsak táplálkozni és szaporodni kezd. A gyors szaporodás és fejlődés miatt igen hamar elárasztja az ebet a kutyabolha, a fertőződés pedig hamar átterjed más gazdatestekre is. 

Ezek a kutyabolha fertőződés tünetei

A leggyakrabban egy másik állatról fertőződik meg a kutyus, de gyakorlatilag bárhol a közelébe kerülhetnek a peték. Ezért fontos, hogy ne csupán a jó idő beköszöntével, hanem egész évben gondoskodjunk kedvencünk bolha elleni védelméről. 

A kutyabolha a legszívesebben a kutyus fülén, hátán, hasán, farán és combjain telepszik meg. Az első tünet, amelyre figyelmesek lehetünk, hogy a kutya vakarózni kezd, rágdossa magát vagy hempereg annak érdekében, hogy csökkenjen a viszketés érzése. A csípések helyén pedig piros foltok, apró, pontszerű kiütések fedezhetők fel. Súlyos esetben a szőr hullása és durva ekcémás tünetek is jelentkezhetnek a kutyabolha elterjedése következtében.

A kutyabolha szabad szemmel is jól látható, a kifejlett bolhák és a peték is megkülönböztethetőek a kutya szőrében. A kutyabolha az emberre is átterjedhet, az élősködők felismerhetők a padlón ugrálva és egy idő után saját bokánkon is bolhacsípésekre lehetünk figyelmesek.

A kutyabolha kezelése otthoni körülmények között

A kutyabolha fertőződés megszüntetése során nemcsak a kutya, de környezetének kezelése is nagyon fontos. Miután a kutyát és a közelében élő, egyéb háziállatokat (más kutyákat vagy macskákat) is kezeltük bolha elleni szerrel, fertőtlenítsük a kutya környezetét és a lakást is. Ennek részeként mossunk ki minden olyan párnát, takarót, amellyel a kutyus érintkezhetett és porszívózzunk ki alaposan! A környezet kezelésére ma már számos permet és spray elérhető. 

A kutyabolha elleni védekezés és kezelés többféle módszerrel is történhet. A legnépszerűbbek a bolhanyakörvek. 7-8 hónapig nyújtanak védelmet, az optimális hatás érdekében azonban fontos, hogy megfelelő méretet válasszunk. Ne legyen se túl bő, se pedig túl szoros!

A samponok azonnali eredményekkel szolgálnak, rögtön képesek enyhíteni a viszketést és a bőr égését. A kutyabolha kiirtására azonban nem alkalmasak. A különböző cseppek, vagyis spot-on készítmények használata egyszerű, hatása pedig páratlan. Alkalmazása során csupán néhány cseppet kell a kutyus nyakának és hátának találkozási pontján lévő bőrre cseppenteni. 

A magas hatóanyag tartalmú készítmények gyakran a kullancsok ellen is kombináltan védenek és mintegy 30 napig hatásosak. Ma már azonban elérhetőek az extra hosszú, akár 12 héten keresztül védelmet nyújtó kutyabolha elleni szerek is. A kutyabolha pusztulását követően fontos, hogy speciális, sűrű fogú bolhafésű segítségével távolítsuk el a rovarokat és a petéket is az állat szőréből.

A kutyabolha irtására és a féreghajtásra már léteznek szájon át szedhető gyógyszerek is (pl. Prinocate, Credelio, vagy Evicto) . Előnyük a könnyű alkalmazhatóság és a gyors hatás, beszerezni azonban nehézkes. Mivel a legtöbbször a kutyabolha fertőzése a galandférgek megjelenését is maga után vonja, a féregtelenítésről is érdemes gondoskodni. 

A kutyabolha gyakori élősködő, amely szinte biztos, hogy felbukkan majd kedvencedben és a környékén is. Szerencsére azonban ma már számos egyszerűen alkalmazható készítmény érhető el, amelyek hatékonyan képesek kezelni a problémát.