Napjainkban Magyarországon az év minden szakaszában jelen vannak a kullancsok a szabadban, így a kullancs télen is veszélyt jelet házikedvenceinkre. A folyamatos védekezés épp ezért nagyon fontos. Az alábbiakban megnézzük, mit tehetünk annak érdekében, hogy ne kerüljön kullancs télen sem négylábú családtagunkba, a kutyába!

Kullancs télen és nyáron is

Ahhoz, hogy a kullancs télen ne legyen jelen, az szükséges, hogy hosszú, összefüggő időn keresztül legyen nagyon hideg az időjárás. Az éghajlatváltozás következtében ez azonban már nem igazán van így, ez pedig a kullancsok 12 hónapon át tartó jelenlétét vonja maga után. Korábban sokáig volt hűvös a leghidegebb évszakban, ennek következtében a kullancsok télen nem voltak aktívak. Manapság azonban még télen is akár 15 fokos hőmérsékletkülönbségek lehetnek akár egy napon belül, ami kiszámíthatatlanná teszi a kullancsok mozgását. Egy meleg, napsütéssel tarkított téli napon pedig bizony az élősködők előszeretettel bújnak elő. 

Ezért fontos a kutyák védelme

A kullancs télen és minden egyéb évszakban is veszélyt jelent az ebekre. Természetesen a macskák élősködők elleni védelméről is gondoskodni kell, hiszen esetükben immungyengítő hatása van a paraziták megjelenésének, ami számos betegség forrása lehet. 

Ha lehet ilyet mondani, a kutyákra a kullancs télen még veszélyesebb. A kutyák jól ismert, súlyos betegsége a babézia, amelyet a kullancsok okoznak. Nem azonnal juttatják az állat szervezetébe az egysejtű kórokozót, hanem 1-2 nap elteltével A kór vérszegénységhez, vese- és májproblémákhoz, a lép megnagyobbodásához, végső esetben halálhoz is vezethet. 

A tünetek néhány nap, legkésőbb 1-2 hét elteltével jelentkeznek abban az esetben, ha a kutya babéziával vált fertőzötté. Első tünetei az étvágytalanság és a levertség, később pedig arra lehetünk figyelmesek, hogy az állat vizelete véressé válik. Ezt a vörösvérsejtekből kiszabaduló “vérfesték” ürülése okozza. Hányás, szapora légzés, zihálás is előfordulhat. A tünetek észlelésekor azonnal vigyük állatorvoshoz, ahol injekciós kezeléssel még visszafordítható a kór. Ha azonban a kezelés elmarad, az állat elpusztul. A babézia elkerülhető kullancs elleni szerek használatával.

Az élősködők ezenkívül immungyengeséget és anémiát is okozhatnak, amely a kistestű kutyákra, a kölykökre vagy a beteg kutyusokra különösen veszélyes. Magyarországon a kullancs és a bolha is egész évben jelen van, egyedül a szúnyog az a rovar, amely csak nyáron támad, így az apró vérszívók által okozott szívférgesség elleni védekezésről elegendő nyáron gondoskodni. A bolha és a kullancs télen az emberre is veszélyes, hiszen a kutya testéről vagy a cipőnkről könnyen a lakásba juthat, hogy aztán megcsípjen minket is. 

Tanácsok kullancs elleni védekezéshez

A kullancs télen is támad tehát, ellene pedig kullancsirtóval védhetjük meg kedvencünket. Az alkalmazás során fontos, hogy a kutya súlyát vegyük alapul a dózis kiválasztása során. Kölyökkutyák esetén egy 3 hónapig tartó készítményből válasszunk kicsit nagyobb súlyra valót, hiszen gyorsan nő a kiskutya. Ha pedig kinövi, nem óv majd megfelelően a készítmény.

Léteznek kullancs és bolha ellen is ható szerek, ezek nagy előnye, hogy egyszerre védik meg kedvenceinket a leggyakoribb élősködőktől. Ez különösen akkor előnyös, ha a kutyus velünk lakik a lakásban. 

Vásárlás előtt érdemes kikérni az állatorvos véleményét. Tapasztalatának köszönhetően ugyanis releváns információval tud szolgálni az elérhető termékekről és mivel ismeri a kutyát is, rá szabva tud termékeket ajánlani. A márka kiválasztása során a kutya súlyát, a egészségi állapotát, esetleges érzékenységeit és életvitelét is szem előtt kell tartani. 

A kullancs télen és nyáron is veszélyes a kutyákra, ezért védelmükről egész évben gondoskodni szükséges! Ma már számos termék alkalmas erre, cseppek (spot-on-ok), spray-k, nyakörvek és tabletták is elérhetőek. A kutya egészségi állapotának, súlyának, valamint a környezet függvényében érdemes kiválasztani a legmegfelelőbbet.